Kookosõli Cocos nucifera
Kookosõli, mida tuntakse ka kookosrasva nime all on toodetud koprast, kasutades külmpressmeetodit. Kookosõli puhul on tegemist rasvaga, mis sisaldab umbes 90% küllastatud, ca 5,8% ühekordselt küllastamata ning ca 1,8% mitmekordselt küllastamata rasvhappeid. Küllastatud rasvhappetest sisaldab õli enam lauriinhapet 45%, müristiinhapet 17% ja palmitiinhapet 8%. Kuna lauriinil kaksiksidemed puuduvad on ta hea säilivusega ega rääsu. Organismis muundub lauriin monolauriiniks, mis on seente ja mikroobide vastase toimega. Lauriinhape on hea naha niisutaja, vähendab punetust ja ketendust. Pidurdab infektsiooni, leevendab aknet. Suhteliselt harva esinev rasvhape. Ühekordselt küllastamata rasvhapetest sisaldab kookosrasv oleiinhapet, mitmekordselt küllastamata rasvhapetest leidub veidi linoolhapet. Tema säilivusaeg võrreldes muude õlidega on väga hea. Kauem säilib õli tahkel kujul, s.t. temp alla +20C. Ta on kaunis stabiilne, kergesti mitteoksüdeeruv ja mitte rääsuv õli. Kookosõlil on head nahka niisutavad omadused. Samuti on teada tema leevendav toime Keratosis pilar’ ise ravil. Sel puhul kasutatakse teda koos duši võtmisega. Indias ja Sri Lankal kasutatakse kookosõli juuste hooldusvahendina, peanaha hooldusel. Kookosõli kasutatakse laialdaselt seebi valmistamisel, kosmeetika- ja toiduainetetööstuses. Hüdrogeenitud õli kasutatakse peamiselt toiduainetetööstuses, fraktsioneeritud õli kasutatakse essentside, massaazhõlide ja kosmeetika valmistamisel. Hoida temp alla +25C. Kindlalt suletuna, vältida päikesevalgust. Madalad temperatuurid ei kahjusta toodet.