- Otsas
Kakaovõi Theobroma cacao
Kakaovõi on kakaooa rasv, mida toodetakse purustatud ubadest nende termilise töötlemise ning pressimise teel. Või sulamistemperatuur on vahemikus +34-38C kraadi. Tegemist on ühe stabiilseima rasvaga. Võis sisalduvad antioksüdandid väldivad rääsumist, mis annab tootele pika säilivusaja 2-5 aastat. Kakaovõi kerge struktuur on teinud temast menuka kosmeetikatoodete, kreemide ja seebi komponendi. Samuti leiab kakaovõi kasutamist nahahooldusvahendina päikesepõletuse, kriimustuste, kortsude puhul. Kakaovõi kristalliline struktuur koosneb α, γ, β', ja β tüüpi kristallidest, mille sulamistemperatuurid on vastavalt 17, 23, 26 ja 35-37 C kraadi. Näiteks shokolaadi valmistamisel kasutatakse peamiselt β tüüpi tänu tema kõrgemale sulamistemperatuurile. Sisaldab oleiinhapet ca 45%, steariinhapet ca 35%, palmitiinhapet ca 25%. Hoida temp alla +25C. Kindlalt suletuna, vältida päikesevalgust. Madalad temperatuurid ei kahjusta toodet.