Kasutamine kokanduses

Eeterlike õlide kasutamine
kokanduses

Eelnevalt oleme põgusalt vaadelnud eeterlike õlide kasutamist kosmeetikatoodete valmistamisel. Tegelikult saab mitmeid eeterlikke õlisid kasutada ka kokanduses. Siinkohal tuleb hoiatada, et kasutaja oleks veendunud oma eeterliku õli sobivuses. Arvan, et koopia- või kommertsõlid selleks ei sobi. Rääkimata tehislõhnadest. Lihtsaim viis orienteerumiseks on minu arvates järgmine: maailmas tunnustatud tava kohaselt ei lisata seda tüüpi õli etiketile taime ladinakeelset nimetust. Samuti tuleb köögis kasutada vaid neid õlisid, mis on selleks ohutud. Pean silmas seda, et mõningad õlid on kergelt mürgised ja ei sobi toiduainetega kokku. Päris mürgiseid tooteid tõenäoliselt jaemüüki ei satu. Igal juhul, ärge umbes midagi suhu pange!

Eeterlike õlide kasutamine kokanduses on kaunis levinud. Selle valdkonna õlisid võib tinglikult jagada nelja gruppi: ürdid, vürtsid, tsitrulised ning õistüüp. Neid saab kasutada eelroogade, suppide, marinaadide, kastmete, liha, köögiviljade maitsestamiseks. Samuti ka küpsetistes, nagu koogid, saiad ning erinevad magustoidud.
Näiteks tilgake sidruniõli piprasegus annab uue maitse lihatoitude valmistamisel. Vaniljejäätisele võib lisada tilga ingveri, piparmündi- või roosiõli. Ürditüüpi eeterlikke õlisid saab kasutada vormiroa, marinaadi valmistamisel. Juurviljaroogade maitsestamisel piisab ühest tilgast mõnest ürtjast eeterlikust õlist. Ürtjad õlid saia-leivataignas annavad omapärased maitsevarjundid, näiteks rosmariin, salvei. Tsitrulised õlid sobivad hästi salatikastme, marinaadi, sousti ja magustoidu, aga ka kala- ning kanatoitude tegemisel. Näiteks lisades veiniäädikale sidruniõli, annab see huvitava maitse veiselihale.

Eeterlike õlide kasutamisel peab arvestama nende intensiivsust – ülemaitsetamise oht! Samuti ei saa unustada, et mõni samanimeline eeterlik õli omab erinevaid kemotüüpe, mis võivad anda erineva maitsevarjundi. Näiteks majoraan, rosmariin, jt. 

 Retseptid

Dipikastmed
– Küüslaugu ja laimi dipp
4 supilusikat majoneesi
2 puustatud küüslaugu küünt
4 tilka laimiõli
Purusta küüslauk ning lisa 4 tilka õli, sega majoneesiga.

– Tomati ja sidruni dipp
4 supilusikat majoneesi
1 teelusikatäis tomatipüreed
4 tilka sidruniõli
Segada majonees ning tomatipüree, seejärel lisada eeterlik õli. Et muuta dipikastet huvitavamaks, võib lisada 2 tilka tobascot ning värskelt jahvatatud musta pipart.

– Tilli dipp
4 supiluskat majoneesi
2 tilka tilliõli
Segada korralikult. Sobib kalatoidu, näiteks heeringaga.
Salatikastmed (õlid), äädikad
Salatiõli maitsestamiseks segatakse 2 teelusikatäit toiduõli 1 tilga eeterliku õliga.
Enimkasutatavad õlid on tsitruselised nagu sidrun, apelsin, mandariin, laim ning isegi greipfruut. Liitrise koguse korral ca 50-80 tilka. Vajadusel võib tilga kaupa eeterlikku õli lisada. Ennem kasutamist loksutada.
Aromaatsete äädikate maitsestamisel lisada 1 tilk eeterlikku õli 2 teelusikatäie äädika kohta. Näiteks roosi- või geraaniumilisandiga äädikas kastmetes, vinegrettides. Sidrunilisandiga äädikas sobib kalatoitudu ning rasvase lihaga. Äädikas säilib hästi, kuid ennem kasutamist võiks seda loksutada.

Võid, võileivakatted, juustud
Eeterlikke õlisid saab segada võiga ning kasutada kartuli-, liha- ning pastatoitudes. Või säilib hästi ning seda saab külmutada. Vedeldada 120 grammi võid, lisada 1 tilk eeterlikku õli, segada ja panna külma.
Toor- või kreemjuustu maitsestamisel 1 tilk eterlikku õli ca 250gr toote kohta.

Kastmed
Näiteks:
– 120 g sulatatud võid
– 3 munakollast
– pool teelusikat soolt ja pipart
– 4 tilka sidruniõli
Munakollased asetada segistisse koos valitud eeterliku õli, soola ja pipraga. Mikserdada aeglaselt, lisada sulatatud või ning mikserdada veel 10 minutit. Kasutada võib ka greibi-, laimi- või muid õlisid.

Laimi ja mündi( või piparmündi) kombinatsioon lisab omapära suvisele köögivilja- või riisitoidule.
– Laimi ja mündi kaste
4 s/l oliiviõli
1 t/l sinepit
1 t/l hakitud peterselli
1 t/l hakitud murulauku
1 s/l hakitud münti
4 tilka laimiõli
Segada õlid, lisada ülejäänud koostisosad, segada ning kuumutada madalal kuumusel.

Marinaadid
– loomaliha ca 800gr marinaad.
1 klaas punast veini
1 tilk aedliivateeõli
1 tilk majoraaniõli
1 tilk nelgiõli
2 s/l oliivi-või muud rasvõli (ca 30ml)
2 küüslaugu küünt
1 hakitud sibul
1 näputäis soola
1/4 t/l terapipart
1 tilk apelsiniõli

Segada omavahel aedliivatee-, majoraani-, nelgi- ja oliiviõli. Valada punane vein liha küpsetamiseks mõeldud nõusse, lisada küüslauk, sibul ning apelsiniõli. Määrida 1 supilusikatäis õlisegu lihale ning asetada lihalõik punasesse veini. Jäta liha marinaadi kaheksaks tunniks, pöörates liha üks või kaks korda. Liha küpsetada oma lemmikviisil, marinaadist saab hea kastme. Teine supilusikatäis segu jääb järgmiseks korraks.

Supid
– Avokaado-laimi supp
2 küpsenud avokaadot
1 väike hakitud sibul
150 grammi maitsestamata jogurtit
150 grammi piima (sojapiima)
1 purustatud küüslaugu küüs
1 köögivilja puljongi kuubik
1 klaas vett
näputäis soola
värskelt jahvatatud pipart
2 tilka laimiõli

Segada advokaado, sibul, jogurt, piim, küüslauk ja laimiõli. Keevasse vette lisada puljongikuubik, lisada ülejäänud komponendid segu pidevalt segades, kuumutada keemiseni.

Kala
Kala võib ennem grillimist määrida toiduõliga, mis sisaldab eeterlikke õlisid. Võib kasutada näiteks sidrunit, tilli, greipi või laimi. Supilusikatäie (ca15ml) küpsetusõli kohta üks tilk eeterlikku õli. Seejärel määrida (pintseldada) kalalõik õliga ning küpsetada tavapärasel moel.
Sidruni- ja laimiõli sobivad hästi heeringaga.

– Küpsetatud kala
1 puhastatud keskmine rasvane kala
1 riivitud õun
1 t/l hakitud peterselli
1 s/l riivsaia
1 väike sibul, lõigatud ringideks
1 klaas õunamahla
3 tilka apelsiniõli

Segada õun, petersell, apelsiniõli ning riivsai. Täita kala seguga ning katta sibularõngastega. Asetada kuumakindlasse nõusse, kallata üle õunamahlaga ning küpsetada keskmisel kuumusel umbes 20 minutit.

Liha
Punast liha valmistades, peavad eeterlikud õlid olema samuti eelnevalt segatud küpsetuõliga. Sobivad rosmariin, basiilik, paprika, koriander, kardemon ja majoraan.

– Meekana
4 s/l mett
2 tilka sidruniõli
2 tilka apelsiniõli
1 klaas valget veini või siidrit
1 keskmine kana
1 väike apelsin
1 sidrun
120 grammi maitsestamata jogurtit
40 grammi võid(margariini)

Eeterlikud õlid segada veini (või siidri) ja meega. Terve sidrun ning apelsin asetada kana sisse. Määrida kana võiga ning grillida 45 minutit. Seejärel pintseldada kana meeseguga ja küpsetada edasi kuni kana on kuldpruun, seejuures pidevalt kastmega niisutades. Kui kana valmis, siis lisada ülejäänud vedelik. Madalal kuumusel lisada jogurt, sool ning pipar.
Magustoidud
Koogid
– Keeks
1 klaas kergitavat jahu(mitte küpsetuspulbriga)
1 klaas suhkrut
1 klaas pehmet võid
4 muna
2 s/l sooja vett
2 tilka apelsiniõli

Või ja suhkur segada, lisada munad ning segada kuni tekib ühtlane mass. Lisada vesi ja apelsiniõli, viimasena jahu. Tainas asetada võiga määritud küpsetusvormi ja küpsetada 25 minutit 350 kraadiga.

– Shokolaadi-piparmündi kook
180 grammi pehmet võid
180 grammi suhkrut
3 muna
1 s/l sooja vett
120 grammi kerkivat jahu
0,5 t/l vanilli ekstrakti
6 tilka piparmündiõli
60 grammi shokolaadipulbrit

Või ja suhkur segada, lisada vahustatud munad. Seejärel aeglaselt segades vesi ning jahu. Kõige lõpuks vanill, piparmündiõli, shokolaad ja taas segada. Tainas asetada võiga määritud küpsetusvormi ja küpsetada 350 kraadil ca 25 minutit.

Leivad ja küpsetised
Eeterlikke õlisid võib saia(leiva)taignasse lisada vahetult enne küpsetamist. Vahekord 1 tilk õli 120 grammi taigna kohta. Kui valmistada kaneeli ja apelsinimaitselist saia, lisada 4 tilka apelsini- ja 1 tilk kaneeliõli 480 grammi taigna kohta.
Küpsetistes võib põnevuse lisamiseks kasutada sobivat eeterlikku õli vahekorras 1 tilk 60 grammi taina kohta.

Peale maitsestamisvõime on eeterlikel õlidel ka muid häid omadusi. Väidetavalt soodustavad nad seedimist, eriti peale rasvaste või lihatoitude söömist. Õlid tagavad loodusliku kaitse tänu oma antibiootilistele omadustele ning mõjuvad hästi vaimule.

Eeterlike õlide maitsestamiskaart.

Liha Kana Kala Juurvili Riis Pasta Desserdid Küpsetised Muna
Sidrun * * * * * * * *
Apelsin * * * * * * * *
Greip * * * * * * *
Laim * * * * * * * *
Mandariin * * * * * * * * *
Geraanium * * * * *
Lavendel * * * * * * *
Ylang ylang * * * * *
Kaneel * * * * * *
Muskaat * * * * * * * *
Nelk * * * * *
Koriander * * * *
Piparmünt * * * *
Basiilik * * * * * * *
Aniis * * *
Till * * * *
Köömen * * * *
Apteegitill * * * * *
Ingver * * * * * *
Must pipar * * * * * *
Majoraan * * *
Rosmariin * *
Salvei * *

 

 

tagasi

Syitä ostaa yleisiä lääkkeitä online-apteekissa

Kaikki haluavat tehdä ostoksia joutumatta ulos sohvan sohvalta. Joten tekniikka on tuonut hienon tavan tehdä ostoksia ilman astumista ulos, online-apteekki. Voit käyttää verkkolääketuetteja saadaksesi tilauksesi kotiovellesi. Mitä syitä voit odottaa ostavan geneerisiä lääkkeitä online-apteekissa? Seuraavassa on joitain syitä mennä läpi.

Tässä kiireisessä maailmassa me tarvitsemme kaikkea mukavuusamme mukaan. Ja tekniikka on tehnyt sen mahdolliseksi. Voimme saada kaiken, mitä haluamme vain palaamalla kotiin. Olipa kyseessä muutamia tärkeitä laskutuksia, pankkitoimintaa, neuvottelupuheluita tai ostoksia, kaikki voidaan tehdä vain käynnistämällä kannettava tietokoneesi.

Uusi verkkokaupan trendi on laskussa, ja apteekit ovat päättäneet kokeilla käsiään tässä uudessa trendissä. On olemassa monia online-apteekkeja, jotka käsittelevät lääkkeitä. Suurin osa niistä käsittelee geneerisiä, määrättyjä ja ylipainotteisia (OTC) lääkkeitä. Ostosvaatteissa ja elektroniikassa on omat edut, samoja etuja, joita voit ostaa geneeristen lääkkeiden verkossa.

Viagra tupakoitsijan | Viagra tiedot | Cialis teokset | Tadalafiili kesto